Nviro lancerer biobaseret systemløsning til vægkonstruktioner

Ny biobaseret systemløsning til vægkonstruktioner

Den biobaserede isoleringsleverandør Nviro og pladeleverandøren NPI er gået sammen i et nyt samarbejde, der skal give rådgivere, entreprenører og håndværkere en ny og dokumenteret løsning til vægkonstruktioner i byggeriet. Løsningen skal være med til at sikre, at byggeriet kan overholde bygningsreglementets skærpede krav til CO2-udledning og er dermed en vigtig brik i fremtidens bæredygtige byggeri.

Byggebranchen arbejder kontinuerligt på at sænke CO2-udledningen af byggeriet gennem produktudvikling og optimering af nuværende løsninger. Nu kommer Nviro og NPI med en ny og systemgodkendt manual for vægkonstruktioner, hvis opbygning gør brug af eksisterende materialer i markedet. Målgruppen er rådgivere, entreprenører og tømrermestre, som søger alternative konstruktioner med et lavere klimaaftryk til deres kunder.

 - Vi har kombineret Nviro’s kompetencer inden for biobaserede isoleringsløsninger og NPI’s stærke produktsortiment af træbaserede konstruktionsplader og dokumenteret en ny og ekstremt simpel opbygning af vægkonstruktioner med biobaserede byggematerialer. Vi kalder konstruktionen N+N Systemvæg, og den består af vores biobaserede isolering, som indblæses i en konstruktion af plader fra NPI, fortæller Per K. Thomsen, direktør i Nviro, og fortsætter:

 - Byggematerialerne findes allerede i trælasterne, men Nviro og NPI har i fællesskab sikret, at systemvæggen har den nødvendige dokumentation i forhold til brandtest og funktionstekniske egenskaber samt beregnet klimapåvirkningen, så det bliver mere hands-on for de udførende. På den måde bliver det så nemt som muligt at tilvælge denne løsning. Vi kan se, at denne konstruktionsopbygning for mange kan være med til at sikre, at man kommer under bygningsreglementets skærpede krav til CO2-udledning, hvilket vil få positive effekter i LCA-beregningen på et byggeri.

Tilbage til fremtiden med biobaserede byggematerialer

Nviro og NPI’s N+N Systemvæg gør brug af cellulose og træbaserede plader, der har været kendt og brugt i byggeriet i de seneste 100 år. Teknologisk udvikling og innovative løsninger betyder, at de i dag kan erstatte mere ressourceforbrugende materialer og leve op til kravene i bygningsreglementet. Systemvæggen skal også overbevise beslutningstagerne i byggeriet om, at det er hurtigt og billigt at bygge med biobaserede byggematerialer.

- Celluloseisolering og byggematerialer i træ har været brugt i over 100 år, men materialerne er i høj grad blevet udfaset herhjemme til fordel for andre mere ressourcekrævende løsninger. Men med det store fokus på at nedsætte byggeriets klimapåvirkning er der stor grund til at genbesøge tidligere traditionelle byggematerialer og -metoder, forklarer Per K. Thomsen, som ses på billedet herunder.

Teknisk direktør i Nviro, Per K. Thomsen

Ny brancheforening satte skub i samarbejdet

Samarbejdet mellem Nviro og NPI tog sin begyndelse i den nystiftede BFBI – Brancheforeningen for Biobaserede Isoleringsmaterialer, hvor begge virksomheder er medlemmer. Og hos NPI’s medejer Michael Schram er der stor begejstring at spore over virksomhedernes fælles tiltag.

- Dialogen har ført til en unik løsning, hvor vores træbaserede plader fungerer som henholdsvis vindspærre og dampbremse i stedet for at pakke huset ind i en plastikbaseret dampspærre. Forskellen er, at huset med N+N Systemvæggen er diffusionsåbent, og det kan løse mange problemer i forbindelse med indeklimaet i byggeriet fremover, siger Michael Schram afsluttende.

Fakta om opbygning af N+N vægmodul:
Udvendig plade: 15 mm Egger DHF, tg4 fra NPI
Isolering: ISOCELL, 65 kg/m3 fra Nviro
Indvendig plade: 15 mm Egger OSB 3, Airtight/OSB 4 TOP fra NPI

Fakta om klimapåvirkning:
GWP indlejret (A1-A3) -55,4 kg CO2 Ækv/m2
GWP total (A1-A3 + C3 og C4) 11,6 kg CO2 Ækv/m2

Læs mere om N+N Systemvæg her

Model af N+N Systemvæg - en biobaseret vægløsning med ultralavt klimaaftryk

N+N Systemvæg er en biobaseret vægløsning med ultralavt klimaaftryk

Seneste nyheder Se alle nyheder ➔

Har du spørgsmål?

Mangler du teknisk dokumentation eller ønsker tilbud til dit projekt, er vi klar til at hjælpe dig.
Ring til Ann-Britt Nielsen eller Lykke Thomsen fra vores kundeservice på 97 12 65 00.