Fra skov til byggeri– biobaseret isolering hitter

Biobaserede isoleringsløsninger er på vej ud i danske byggerier. Organiske og fornybare produkter som cellulose og træfiber performer nemlig på mange punkter lige så godt som konventionel isolering, men samtidig lagrer de CO2 – og kan endda genanvendes efter endt levetid i en bygning.

Der er en forandring på vej i dansk byggeri. Brugen af mere bæredygtige materialer og opmærksomhed på CO2-regnskab er i fokus som aldrig før, og alle parametre tags i brug– også når det gælder isoleringsmaterialer, hvor biobaserede løsninger er i vækst.


“I disse år sker der store ændringer i vores byggeskik i et tempo, man ikke har set før. Når vi tager fornybare materialer ind i stedet for at anvende de Ikke-fornybare energiintensitive materialer, får vi bundet store mængder CO2,” forklarer Michael Fabrin, der er teknisk rådgiver hos Nviro.

Fornybare materialer performer godt
Nviro er en del af koncernen Nordic Wood Industries, som er en af Danmarks førende producenter og leverandører af træbaserede materialer og præfabrikation til mere bæredygtigt byggeri. Michael Fabrin møder dagligt de problemstillinger – og løsninger – som knytter sig til de biobaserede isoleringsprodukter.

“Fordelen er, at de er fornybare. Nogle af vores produkter er baseret på resttræ fra skovbrug, og gennem vores PEFCcertifcerede produkter vil der hver gang, vi fælder et træ, blive plantet et nyt træ, hvilket sikrer en bæredygtig skovdrift. Vores celluloseisolering genbruger gamle aviser – det vi i gamle dage kaldte papiruld. Og begge dele performer på mange punkter lige så godt som de mere konventionelle isoleringsmaterialer. Desuden har vi testet, at vi kan tage materialerne ud efter endt levetid i en bygning og genbruge dem 1:1 i andet byggeri.”


Nviros biobaserede isoleringsmaterialer tilsættes en smule salte som er henholdsvis brand, råd- og skimmelresistente, så begge produkter er velegnede i henhold tilbygningsreglementet på lige fod med konventionelle isoleringsmaterialer. Det blev for nyligt dokumenteret af Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, der gennemførte en række omfattende brandtests af biobaserede isoleringskonstruktioner. Hos Nviro håber man derfor, at de nye testresultater vil mane tidligere fordomme om brandsikkerhed i jorden.

Nyt netværk sikrer kvaliteten
Nviro er ikke blot distributør af produkter, men arbejder også med at kigge ind i det byggetekniske, rådgive arkitekter og rådgivere i brugen. Desuden har Nviro sidste år etableret et netværk af veluddannede isolatører til at udføre arbejdet, når der isoleres med virksomhedens produkter.
“Vi lancerede i slutningen af 2023 et nyt koncept kaldet ISOLATØRERNE. Det er et kvalitetssikringskoncept hvor alle isolatører i konceptet har den rette uddannelse i at udføre isoleringsopgaver med cellulose- og træfberisolering,” siger Michael Fabrin